joi, 17 februarie 2011

Ilustratii science fiction

Gata, în fine, cu seria de ilustraţii SF. În curând încep postarea unora din cu totul altă sferă: cea a poveştilor lui Ion Creangă. Până atunci amuzaţi-vă cu ce e deja acolo.


Am adăugat materiale şi în secţiunea Cărţi pentru copii, pe măsură ce înaintez cu ilustraţiile pentru Cenuşăreasa.

12 comentarii:

  1. Aceasta plansa e realizata prin tehnici traditionale sau e realizata digital (cu Photoshop)?

    E in stilul Greuceanului, nu ??

    RăspundețiȘtergere
  2. Toată seria de ilustraţii e desenată pe coli A4, cu trasatoare de tuş Faber-Castell de diverse grosimi, de la 0,18mm la 0,40mm. Într-adevăr, aşa am lucrat şi la Greuceanu, pe care îl voi posta curând în secţiunea BD.

    RăspundețiȘtergere
  3. Hai sa fac o critica. :)

    Am observat ca te pasioneaza mainile, mainile care deseneaza sau fac ceva. Mai e si deconstructivismul, intelectualizarea imaginii, omul si robotul. Nu incape indoiala ca Escher e unul din maestrii tai. Eu unul n-am rabdare la atatea simetrii si transfigurari, sunt un dezordonat :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai întâi de toate Albrecht Dürer şi Gustave Doré, apoi Escher şi arhitectul François Schuiten, convertit la BD de vreo 15 ani. Da' adevărul este că cel mai greu e să împaci ideea cu drumul de la concepţie la realizare.

    RăspundețiȘtergere
  5. BD cred ca e un drum inchis. Isi cam da duhul peste tot. Digitalizarea insa e o sansa formidabila.

    http://www.2dartistmag.com/

    Se pot downloada versiunile free, sunt lucruri foarte interesante in revista. Mai ales interviurile.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sper să n-ai dreptate în ce priveşte soarta BD-ului, măcar în Europa... Mi-ar părea rău; pe de altă parte, cred că e o treaptă esenţială şi necesară pentru copii, între cărţile cu (aproape) numai desene şi cele cu numai text. Senzaţia cinematică a BD-ului nu poate fi înlocuită de nimic altceva, şi copiilor fără experienţa asta le va lipsi ceva tot restul vieţii, la nivel ideatic. Nu mai zic nimic despre cititul sub pătură, cu lanterna, când părinţii cred că dormi :))

    RăspundețiȘtergere
  7. In privinta BD-ului exprim parerea unui tip din Seattle, care a facut o recenzie americana si a semnalat inchiderea unor reviste cunoscute si concedierile masive din industrie. Regret ca postarea n-o mai gasesc.

    Da, stimularea imaginatiei a avut de pierdut enorm in momentul in care editorii de carte au decis sa nu-si mai ilustreze cartile. Colectia Jules Verne, aceea veche, o citeam si eu cu lanterna sub patura, da! :))

    In fine, sper si eu sa fie o tranzitie, nu un declin.

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna seara. Indraznesc sa intru si eu in discutie. Eu sunt o amatoare inraita de manga, iar in ceea ce priveste soarta BD-ului, cred ca genul manga ia mare amploare la nivel mondial. De cativa ani incoace, s-au format grupuri de traducatori si artisti care promoveaza revistele manga pe internet (intr-un proces nu prea legal ce-i drept). Din ce in ce mai multi adolescenti si copii sunt interesati de cultura manga/anime, iar industria japoneza este in floare, ca sa zic asa. De aceea tind sa cred ca ne indreptam catre o tranzitie, nu un declin, dupa cum spunea dl Octavian Bene.

    RăspundețiȘtergere
  9. Bun venit, Yuu. Nici eu nu cred ca e neaparat un declin la nivel mondial. Si nici tranzitie n-as numi-o, pentur ca nu se renunta inca la BD pentru manga, nici pe departe. Manga e in ascensiune, ca orice fenomen nou si exotic, dar daca exista o scadere a consumului de BD, se datoreaza unui context economic si cultural mai vast, in care mai importanta e invazia jocurilor video si a internetului. N-as spune ca manga o sa ingroape BDul, mai ales cat timp exista Comic Con-uri in America si cel putin 15 festivaluri BD pe an in Europa.
    Pe de alta parte, multi desenatori europeni s-au adaptat la manga. Unii adora stilul, altii beneficiaza de libertatea neingradita de un numar fix de pagini, cum se practica in BDul mainstream francez.
    CAt despre noi, suntem intr-o situatie usor paradoxala in BD. Avem BD alternativ si underground, insa n-avem mainstream. Nu mai avem de 20 de ani adica, dar sunt semnale ca se trezeste. Om vedea.

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc mult pentru raspuns. Recunosc ca nu sunt foarte documentata in domeniul BD-urilor (asta nu inseamna ca nu imi plac!), dar sper din tot sufletul ca si la noi sa se dezvolte aceasta industrie. Sincer, imi doresc sa incep un proiect de BD sau manga sau, de ce nu, poate o combinatie, dar nu stiu daca sunt pregatita si nici nu stiu de unde sa incep. Asa ca probabil voi mai inspecta putin piata si voi incerca sa ma perfectionez.

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna dn nou, Yuu. Imi pare rau ca nu esti clujeanca (sau esti?). Avem aici un club BD care functioneaza de peste un an si care va publica un comic book colectiv de vreo 90 de pagini in martie. Te-as invita cu draga inima - facem teorie BD si exercitii de scenariu si desen pe teme scurte sau mai lungi. Oricum, sunt destule carti publicate pe tema asta (nu in Romania, din pacate). Si aici pe blog am o postare numita Tutorial BD in care am afista plansele dupa care am tinut anul trecut mai multe ateliere BD in tara si pe-afara. Sper sa-ti fie de folos.

    RăspundețiȘtergere
  12. Pardon, De-a BDeaua-n lucru se numeste, si este aici: http://graphite-illustrator.blogspot.com/2011_10_01_archive.html

    RăspundețiȘtergere