duminică, 23 noiembrie 2014

Aripi de oțel / Wings of steel

... lansată în 11 noiembrie, de Ziua Veteranilor de război.
E povestea unui pilot ceh, Josef Balejka, și a celor trei camarazi ai lui. Mă rog, o parte din povestea lui, că n-a fost loc destul pentru tot-tot. Scenariul e bazat pe jurnalul de război al lui Balejka, pe mărturii contemporane și pe alte documente, majoritatea în cehă, la care n-aș fi ajuns fără ajutorul istoricului Jiri Sitler, ambasadorul Cehiei la București.


Cartea a apărut în ediție bilingvă, fiind al doilea volum din seria de șapte cărți planificate în cadrul proiectului „Relații ceho-române în bandă desenată”, sprijinit de Ambasada Cehiei, toate publicate de Editura Jumătatea Plină. Traducerea în limba engleză aparține Laurei Albulescu iar designul întregii serii e asigurat de Sorina Vasilescu. Vedeți deci că n-am fost singur la manșă (din fericire...)


 Dorința lui Josef de a zbura, manifestată încă din copilărie, l-a purtat prin școli de pilotaj...


...apoi, după ruperea Cehoslovaciei în două și transformarea Cehiei în protectorat german, o evadare cu peripeții l-a dus în Polonia. La început în baza militară din Deblin, cea mai mare bază poloneză a vremii (până când Luftwaffe a distrus-o aproape complet).


Și tot așa, din fugă-n fugă, din atac în retragere...


...până în România.


Atât, deocamdată (asta a fost numa așa, de poftă). Peste încă o săptămână cartea va putea fi cumpărată din librăriile Cărturești din țară.

A, și încă ceva. Din serie mai fac parte, pe lângă primul volum (Mickey pe Dunăre, scenariu Alexandru Berceanu, desene Cristian Dârstar) încă două cărți made in Cluj: Karel Liman #arhitect, scenariu și desene Maria Surducan (o știți voi; care nu, sigur aveți carențe grave), o poveste superbă despre arhitectul ceh al Casei Regale de România și depre creațiile lui, Peleș, Pelișor și Bran, carte care va fi lansată în București pe 26 noiembrie, și **** (adică numele încă nu l-am aflat) de Ileana Surducan (dacă nici pe ea n-o știți, rușine și n-am cuvinte!)

Deci fiți pe fază, că merită. Lectură plăcută și zbor ușor.


3 comentarii:

  1. Mulțumesc, Mircea. Din partea unui maestru asta înseamnă FOARTE mult .

    RăspundețiȘtergere
  2. Dacă poate fi vorba de măestrie, aceasta este pentru mine bucuria de a desena și aceea de a anima această bucurie împrejur. Ambele te caracterizează.

    RăspundețiȘtergere