Cărţi pentru copii / children books


Cenuşăreasa, pentru editura Teopiticot. Desene în creion, format A4, pentru colorat digital.  În total vor fi 14 pagini. Copyright Teopiticot.
 Gata Cenuşăreasa, urmează Mica Sirenă.*************************************************************************


Editura Teopiticot,  cu care colaborez din vara trecută, a publicat de curând o culegere de poveşti. Se găseşte deja în librării şi poate fi comandată online la http://www.teopiticot.ro/.
Copertă cartonată, 95 de pagini full-color, cu ilustraţii de Cătălin Nedelcu şi subsemnatul. Culoarea aparţine lui Cătălin Nedelcu.
În curs de apariţie, cărţi mai subţiri, cu câte trei poveşti, ilustrate tot în tandem.************************************************************************Din nou, pentru editura Anteea, o carte pentru copii: jocuri şi exerciţii pornind de la Poveştile şi Amintirile lui Ion Creangă. De data asta, la cererea publicului, voi prezenta  şi etapele de lucru. Copyright editura Anteea.


Ilustraţie pentru Dănilă Prepeleac. Mai întâi fac o schiţă uşoară în creion colorat - asta îmi permite să aleg ce greşeli să elimin cînd conturez în creion. După cum se vede prin transparenţa paginii scanate, lucrez pe hârtie deja folosită. Chestie de economie; nici nu-mi prea vine să arunc hârtie parţial folosită...
Etapa a doua: creion negru peste cel color. De obicei lucrez cu creion mecanic de 0,5 mm cu mină HB. Pentru contur mai gros (acolo unde desenul e mai încărcat şi am nevoie să diferenţiez planurile) conturez cu mină B sau 2B de 0,7 mm.


Imaginea finală, cu contur negru digital. E mai curat şi greşelile se corectează mai uşor decât pe hârtie. În plus, pot lucra şi în "inking negativ", alb pe negru sau gri, cum se vede la coroanele copacilor.
Ursul păcălit de vulpe. Vă scutesc de desenul în creion colorat, că oricum se vede sub cel în creion.


 Fata babei şi fata moşneagului. Aici am avut o problemă, şi anume cele trei planuri ale desenului. Pentru a le diferenţia le-am conturat cu negru (prim-planul), gri închis (planul secund) şi gri deschis (planul îndepărtat).
Fata moşneagului la părul cu pere.
Capra cu unul din cei trei iezi. Evident, antropomorfizarea personajelor pune câteva probleme, pe care fiecare desenator le rezolvă în felul lui. Cât despre decorul gri, pur şi simplu nu mă pot abţine. Punguţa cu doi bani. Aici, fără punguţă, fără bani, doar cu babă şi găină.
 Soacra cu trei nurori. La schiţă se vede ce spuneam mai sus despre delimitarea planurilor folosind un creion de 0,7mm.
Nică la scăldat. Adică după. Evident, între schiţă şi desenul finalizat apar şi modificări  care nu ţin doar de culoare (în cazul de faţă, tonurile de gri). Aici m-am gândit că nişte minime repere ale satului ar fi bune pentru uşurarea localizării. Am intrat uşor la gânduri negre după ce-am desenat casele pe cealaltă parte a Ozanei: unde naiba se duce Nică acasă ?
Noroc cu textul Amintirilor, plus Internetul: aşa am aflat şi  Humuleştiul se întindea, deja în vremea lui Creangă, pe ambele maluri ale râului. Deci e bine.Pupăza din tei, pe cale să ajungă pupăza din târg. Povestea unui om leneş.


Fata babei şi părul cu pere: Ah, ceva interesant: la un moment dat am şters din greşeală layerul de contur şi-am rămas cu un fel de imagine negativă cu pomul gri. Am recuperat layerul respectiv, bineînţeles, dar am păstrat şi imaginea aceea, că prea era ciudată. Asta e:


 Amândouă fetele la momentul întâlnirii cu căţeluşa şchioapă.

 Cocoşu' lu moşu' şi fan-clubul lui.


Lupul caprei cu trei iezi. Mai mare dragul  să te joci cu nuanţele de gri...
Şi, ultima deocamdată, o pupăză/ornament, pentru decorat colţurile exterioare/superioare ale paginilor. De-aia are formă triunghiulară.


**********************************************************************************


Din colaborările de până acum cu editura Anteea:  
Carte de poveşti, cântece şi poezii pentru copii începând de la 4 ani.

Toate cărţile prezentate aici pot fi cumpărate din librării (în limita stocului disponibil) sau comandate direct la editura Anteea, http://www.editura-anteea.ro/Jocuri şi exerciţii pentru dezvoltarea limbajului pentru copii între 3 şi 5 ani.
Jocuri, poezii şi cântece pentru copii începând de la vârsta de 2 ani. Fabule ilustrate, cu întrebări, jocuri şi exerciţii.
 Povestea unui băiat care vrea un câine - un pretext pentru a familiariza copiii cu 12 rase de câini.
 Poeziile Elenei Farago, ilustrate.Primul volum al unei serii de legende româneşti.Jocuri, poezii şi cântece pentru copii, plus exerciţii educative. 
 
 A doua carte din seria Legendelor.Colecţie de cântece pentru copii, cu jocuri şi exerciţii.


 
 
 
Al treilea volum din seria "trenurilor": poveşti, poezii, cântece, exerciţii şi jocuri educative. 


Caiet ilustrat pentru învăţarea limbii engleze prin cântece, poezii, jocuri şi exerciţii.Poezii, legende, cântece, exerciţii şi jocuri despre anotimpuri. 
 


 Poveşti cu tâlc din lumea întreagă, cu întrebări, exerciţii şi jocuri.

 
 
A patra carte din seria "trenurilor", cu multe poezii şi cântece în limbi străine.
 

 
 
 Legende despre anotimpuri, partea I: iarna şi primăvara.


Deocamdată atât din colaborarea cu editura Anteea. Pe măsură ce vor mai fi, o să le afişez.